Hazugságok természetrajza

 2011.11.09. 13:56

Mottó: Csak ott hazudhatunk, ahol igazat is mondhatnánk.  

Mindig barbárságnak tartottam azt a hazugságfogalmat, amely ezen a kultúrtájon uralkodik, és amelyet nem utolsó sorban politikusokkal szemben használnak az "egyszerű" választópolgárok. Ebben a felfogásban a politikus szinte egyenértékű a hazugsággal. 

A sommás és harsogó ítéletek a hazug politikusokról azt a benyomást keltik, és talán nem egészen szándéktalanul, hogy a véleményt sarkosan az asztalra csapó honpolgár a hazugság rendszerén kívül áll, erkölcsileg makulátlan, és ezen magaslatról sújtja megvetéssel a gyenge és gyáva közéleti embert, aki merő sandaságból őt félre akarja vezetni.

Nem csak a hazugság, de a politika kérdésében is ott csúszik el a dolog, hogy a politikát és a közéletet merőben másként fogjuk fel, mint a hétköznapi, privát életet. Pedig ugyanúgy, ahogy a privát életben nyilatkozatainkkal alkalmazkodunk a körülményekhez - a főnök közeledtével hangnemet váltunk, és serényen munkát imitálunk, a friss kedvesünk megjelenését minden meggyőződésünk ellenére inkább dicsérjük, mint kritizáljuk, stb...... - a politikus sem tehet mást, mint hogy figyelemmel van a körülményekre, és nem ura saját szavainak. A politikus csak annyiban különbözik a hétköznapi embertől, hogy szavainak súlyát sokkal jobban érzékeli, a következményeit pedig igyekszik minél jobban felmérni.

Mások hazugságai csak abban az esetben keltenek mélységes és harsány felháborodást, ha nem vagyunk tisztában a sajátjainkkal. A megértés hiánya legtöbbször ott jelentkezik, ahol magunkat kívülállónak, feddhetetlennek és a "bűntől" érintetlennek gondoljuk. 

Jézus azt mondta a házasságtörő asszonyt megkövezni kívánó tömegnek, hogy az vesse rá az első követ, aki maga soha sem vétkezett. Az emberek leszegett fejjel, megszégyenülve elsomfordáltak, a korábbi felháborodásuk pedig erőtlenül elpárolgott. A történetnek azonban mégsem ez a lényege, hanem az, hogy ezekben az emberekben volt annyi önismeret, alázat, hogy belátták: ha másként is, de maguk sem különbek. Sajnos azt gondolom, elnézve és hallgatva a különféle megnyilatkozásokat, hogy manapság többen is jelentkeznének eldobni azt a bizonyos első követ. És ez a tragédia, nem a hazugság.

 

 

Címkék: politika politikus hazugság

A bejegyzés trackback címe:

https://mindent.blog.hu/api/trackback/id/tr193365806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása