Önfeladó szeretet

 2011.11.14. 12:16

 Szeretni csak Valakit lehet. Olyan embert, akinek van arca, tehát van árnyoldala is, saját érdeke, intim szférája, titka, különvalósága. Van erénye és bűne. A Valaki szükségképpen Valamilyen.

Vannak azonban olyan emberek, akik a másik iránti szeretetet csak a szolgálatban, a rajongásban, a maradéktalan alárendelődésben tudják megvalósítani. Teljesen az árnyékba húzódnak, és úgy akarnak szeretetet adni, és ezáltal kapni, hogy mindent odaadnak a másiknak.

Az ilyen szeretet azonban azt jelenti, hogy az ember elveszíti különvalóságát, az arcát, azt, hogy ő Valaki, és ezáltal pont a szerethetőségét veszíti el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindent.blog.hu/api/trackback/id/tr673379155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Violetta1003 2011.11.14. 14:32:17

A gyerekiem apja azt mondja szeret.Engem! Miközben lépten-nyomon kritizál, belémköt, mit hogy ne tegyek, mit kéne másképp, mi az ami neki nem tetszik bennem, a viselkedésemben... akkor miért mondja, hogy engem szeret? Na, ez a másik véglet: a másiktól önfeláldozást, sőt már-már önmegsemmisítést váró szeretet.

akinincs 2011.11.14. 17:09:55

@Violetta1003: A szeretet bonyolult, megfér a másik nyomorgatásával is..........sőt, önmagában az, hogy két ember szereti egymást, még nem jelenti azt, hogy lehet közös életük. Mert egy dolog a szeretet, és más dolog az együttműködés, együttélés.........ez a szeretet misztériuma. Ezért van, hogy szerethetem azt is, aki a pusztulásomat okozza, azt is, aki nem képes megadni azt, amire szükségem van.........a szeretet nem minden.

Violetta1003 2011.11.14. 18:24:07

@akinincs: nem minden...de nagyon sok. Én nem tudok létezni nélküle. A nyomorgatásról tudnék mesélni. Borzasztóan alávetettem magam ennek a szerelemnek, és nagyon sokáig tartott, de elmúlt. És idővel majd biztos másképp emlékszem vissza rá, kevésbé fog fájni a sok sérelem, de egy percét sem bánom. Kellett ahhoz, hogy az legyek aki ma vagyok. Most más szeretek, de reménytelen hogy együtt is éljünk. Úgyhogy igen: nem jelenti azt, hogy lehet közös életünk.
süti beállítások módosítása